Dyskusje o sprzęcie do basówki

Postprzez SoundTrade » 2011-02-09, 22:31

Wzmacniacze instrumentalne Ashdown Engineering
Strona producenta : http://www.ashdownmusic.com

Ashdown Engineering to istniejący od 1997 roku producent wzmacniaczy basowych i gitarowych. Jej założyciel i prezes, Mark Gooday, przez wiele lat był jednym z szefów i głównych konstruktorów uznanego brytyjskiego producenta wzmacniaczy instrumentalnych, firmy Trace Elliot. Po przejęciu jej przez koncern Kaman Music, Mark Gooday odszedł, zakładając Ashdown Engineering. Początkowo sam, później z wieloma współpracownikami, którzy przeszli z Trace Elliot’a konsekwentnie dążył do stworzenia kompleksowej oferty wzmacniaczy, rozpoczynając od produkcji wzmacniaczy basowych, poprzez wzmacniacze do gitar akustycznych. Epizod ze wzmacniczami gitarowymi w ofercie brytyjskiego producenta zaowocował powołaniem do życia w roku 2008 nowej marki gitarowej - Hayden.

Brzmienie i jakość wzmacniaczy Ashdown Engineering docenili już tacy artyści, jak: Adam Clayton (U2), Mark King (ex-Level 42), James LoMenzo (Megadeth), Shavo Odadijan (System of a Down), Roger Waters (ex-Pink Floyd), Lenny Kravitz, Nick Fyffe (Jamiroquai), oraz w naszym kraju basiści: Wojciech Pilichowski (solo, Natalia Kukulska, Kasia Kowalska, Woobie Doobie), Paweł Marciniak (Varius Manx) i Marek „Bruno” Chrzanowski (Piotr Bukartyk) oraz gitarzyści Darek Krupa (Justyna Steczkowska, Cezary Konrad Group), Marek Napiórkowski (Anna Maria Jopek, Funky Groove), Michał Marciniak (Varius Manx) i inni. Fakt, że stało się to w stosunkowo krótkim czasie, jaki upłynął od założenia firmy jest najlepszą rekomendacją tych wyrobów.

SoundTrade / http://soundtrade.pl
ul. Kineskopowa 1
05-500 Piaseczno (teren Centrum Magazynowo-Biurowego ADEXTRA S.A.)
telefon: (+48 22) 632 02 85
telefaks: (+48 22) 702 14 85

Pytania i odpowiedzi na temat wzmacniaczy basowych Ashdown
SoundTrade
Dystrybutor

Szkoła na bas - Część 1Nauka gry na gitarze basowej
35,00 złCD + książka 44str. A4
Szkoła na bas - Część 2Nauka gry na gitarze basowej
35,00 złCD + książka 40str. A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez geohound » 2011-02-10, 12:54

Witam.

Ogolnie podoba mi się strasznie Wasza firma i piece wygladają bardzo porzadnie i wiarygodnie. Nie ogrywałem jeszcze zadnego ale mam proste pytanko:

Jakiego Ashdowna mozna polecic do domu do wiosła z aktywną elektroniką zeby sobie pocwiczyc, pograc i zeby to jak najlepiej brzmiało przy relatywnie niewielkiej mocy (nie chce zeby u sasiadów sie szklanki ruszały po stole) ;) Myślałem w sumie o Tourbusie 10 ale nie wiem jeszcze jak on sie sprawuje a zanim uda mi sie go ograc to moze zdąze tu zaczerpnąc opinii.
geohound
Moderator

Pochwały: 1

Postprzez Zaicev » 2011-02-13, 12:07

Tourbusie 10 to może być za mało nawet jak do domu nie widzę przy basie tego 6.5" głośnika co prawda nie grałem na nim więc to są moje przypuszczenia a z drugiej strony cena tego wzmacniacza nie jest wysoka i za dużo od niego nie możemy wymagać.
Zaicev
Moderator

Pochwały: 17

Postprzez mazdah » 2011-02-14, 14:34

A o konstrukcjach Phila Jonesa słyszał? Polecam się zapoznać.

Myślę, że pan Gooday dobrze wie co robi :]
mazdah
Woobie Doobie weteran

Pochwały: 2

Postprzez Zaicev » 2011-02-14, 17:24

mazdah napisał(a):A o konstrukcjach Phila Jonesa słyszał?

coś tam słyszał lecz nie miałem bliskiego kontaktu z tymi konstrukcjami jakoś średnica głośników w tych konstrukcjach do mnie nie przemawia ale jak będę kiedyś miał okazje to pogram na tych wzmacniaczach i być może zmienię zdanie bo z małymi głośnikami to miałem styczność tylko przy małych pierdzi-pudełkach o mocy 10W i nie mam miłych wspomnień.
Zaicev
Moderator

Pochwały: 17

Postprzez geohound » 2011-02-15, 00:21

Ogólnie moj bład - kompletnie pominałem w czytaniu specyfikacji rozmiar glosnika. W takim razie cofam pytanie o tego Tourbusa 10 bo faktycznie wygląda na małą pierdółkę.
geohound
Moderator

Pochwały: 1

Postprzez fisielkisiel » 2012-04-09, 20:57

JA mam ASHDOWN FIVE FIVTEEN to jest combo basowe 100 watt. Bardzo fajnie się sprawdza, cena ok. 1200 zł. POLECAM :)))
fisielkisiel

Reklama