Dział dla początkujących basistów, wszystkie chwyty dozwolone

Postprzez sigurdish » 2010-05-24, 18:22

Wiele osób zapyta się z pewnością czy bas ze staryszm rocznikiem jest dobry na początek. Prosimy więc pytania na ten temat wklejać tu, chodź ten temat powinien rozwiać część wątpliwości, lecz nie wszystko zostało tutaj powiedziane.
Starsze basy często są lepsze od nowych w danym zakresie cenowym, lecz konieczne jest ogranie i konsultacja z kimś bardziej obeznanym (jeśli jesteśmy początkującymi).//sigurdish

Temat autorstwa użytkownika Zibi.
Zibi napisał(a):Wzieło mnie na nauczenie sie grać na bassie. Nigdy wcześniej gitary w ręku nie miałem więc orientuję się w temacie jak nie powiem co. W każdym razie nie znając nikogo kto by grał na gitarce przyszwędałem się na to forum aby zaciągnąć rady jaką gitarę wybrać na początek. Próbowałem przeszukać stare tematy ale 90% linków wiedzie do allegro i informacji o tym że przedmiot został przeniesiony do archiwum.

Przechodząc bardziej w kierunku meritum, znalazłem takie cosik na allegro:
http://www.allegro.pl/item1027265565_gi ... ibson.html

Nie zbyt wygórwana cena, z wyglądu cudeńko, tylko jak z praktycznością takiego zabytku? Naczytałem się że kiepska gitara bardziej zniechęca niż zachęca do grania i nie chciał bym się przejechać.

Zaicev napisał(a):Osobiście nie miałem styczności z tą gitarą ani z tą firmą więc na ten temat nic nie powiem.Ale w tej cenie od siebie mogę śmiało polecić bass Vintage http://www.allegro.pl/item1026208132_vi ... 96_bk.html
bardzo fajny brzmiący bass brzmienie typowo Fenderowskie na początek nauki zadowoli nie jednego a i nie będzie wstydu z nim wyjść na małą scenę.

Zibi napisał(a):A czy jest wogóle sens bawić sie w tanie gitarki typu:
http://muzycznymarket.pl/index.php?cPath=25_29
Czy faktycznie lepiej wydać troche więcej kasy na początek?

Zaicev napisał(a):Nie ma sensu ale jeżeli się nie ma kasy to lepiej kupić taką niż w ogóle nie grać z tym że najlepiej kupić coś używanego będzie na pewno lepsze.Takie tanie gitary mają zwykle sporo mankamentów takich jak krzywo progi nabite kosmiczna akcja strun i co najważniejsze często bywa że nie stroją a żeby coś nazwać instrumentem to musi w miarę stroić.

sigurdish napisał(a):Nie ma sensu się bawić w tanie gitary.
Kupisz, pograsz 3 m-ce i następna.
Lepiej dołożyć.
Vintage do dobre basy, biją na głowę wszystkie Squiery tej cenie.
Poglądaj jeszcze washburny i jakieś używki.

nyrafas napisał(a):ja nie basista jakby co :P
sigurdish napisał(a):Kupisz, pograsz 3 m-ce i następna.

eee tam :] przesadzasz... ja na visionie pykam już 1,5 roku :D (żeby tylko progi miał równe :/)

Zibi napisał(a):Czy kupując np używanego Washburn'a albo Cort'a mam jakąś, nazwijmy to 'gwarancję' ze kupie dobrze brzmiący sprzęt a nie jakiś syfek do wymiany po paru miesiącach?
Tak sie dopytuję bo nie grając nigdy nie mam co sprawdzać brzmienia, a średnio podoba mi sie wizja wyrzuconego 1000zł.

sigurdish napisał(a):Tak, tak wiem Nyra, że masz Viśka ;-)
Ja mam Tensona i żyje :->
Generalnie fajna gitarka za 370zł, z Merlinem Hellfire i strunami Dunlop KRK fajnie daje ;-)
Chce sobie później kupić Ibaneza Artist, tego typu co Korgat ma ;-)
Ale to temat o basach.
Te corty ujdą, ale jak za 1000zł są lepsze gitary.
Najpepiej Zibi proponuje Ci Squiera Vintage Modified bas.
Troche drogi, ale używkę moze znajdziesz :-P

sigurdish napisał(a):Znajdz sobie Vintage jazz bas zdecydowanie lepszy (Vintage to firma)
Ta yamaha najkonkretniejsza jaką podałeś nawet, nawet.

Zaicev napisał(a):Squier jazz bass standard także warty uwagi tylko że ze squierami jest tak że trzeba ograć bo różne wychodzą z fabryki.Ale dla ciebie najlepszym wyjściem będzie ten bass Vintage którego podałem wyżej jak się postarasz to może za 900zł go wyrwiesz.

sigurdish napisał(a):Popieram Zaiceva i to chyba tyle, od nas.
Obrazek + Obrazek + Obrazek
|EspLtdB50|Schecter Omen6|Boss Sd1 SuperOverdrive|Exar Metal Mind|MarshallMG15|
|Elypse Gaby|Holiday Inn|

Nie mogę pomóc. Jestem moderatorem. ;P
sigurdish
Moderator

Pochwały: 8

Gitara basowa bez tajemnicZestaw promocyjny szkoły gitarowej na bas
100,00 zł2xCD + 2xksiążka
Szkoła na bas - Część 1Nauka gry na gitarze basowej
35,00 złCD + książka 44str. A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez mabrothrax » 2010-05-26, 22:24

Właśnie chciałbym usłyszeć od kogoś kto już jest obeznany trochę w temacie, posiadam około 20 letniego Defil Luna 2, naszło mnie na bass chciałbym pograć trochę, aczkolwiek gitara wymaga włożenia w nią trochę kasy.

Jak myślicie, czy na początek taki defilek po remoncie starczy? chciałbym poznać opinię specjalistów ;)
mabrothrax

Postprzez sigurdish » 2010-05-26, 22:26

Jeszcze powiedz jaki to defilek i załóź temat w zrób to sam., wrzuć foty itd. to ocenimy.
Obrazek + Obrazek + Obrazek
|EspLtdB50|Schecter Omen6|Boss Sd1 SuperOverdrive|Exar Metal Mind|MarshallMG15|
|Elypse Gaby|Holiday Inn|

Nie mogę pomóc. Jestem moderatorem. ;P
sigurdish
Moderator

Pochwały: 8

Postprzez empty » 2010-06-02, 12:32

zależy co jest do remontu :) jeżeli mianem remont określasz wymianę strun - to warto :-) . Jeżeli chcesz ją odrestaurować i mieć perełkę tylko dla siebie to też warto. Jeżeli chcesz ją odrestaurować a po tygodniu sprzedać za max 300 zeta (bo więcej nie weźmiesz za defila) to nie warto:)
Napisz co trzeba w niej wymienić - podejrzewam że dobrze by było się z nią do lutnika wybrać. :-)
empty

Postprzez Czarnyeniu » 2010-06-30, 13:54

a ja ci powiem ze tez mam defila lune wymienilem sie za badziewnego Visiona i mi sie to bardzo oplacalo ten defil owszem troche zniszczony byl ostatno wlozylem w niego 100 zl i juz prawie gotowy jeszcze z 50 zl i bedzie super moim zdaniem defil to nie jest zła firma tylko troche badziewie robili ;/ ale co do elektroniki i barwy to nie jedna gitara sie chowa przy Defilu
"DŻEM-DO KOŁYSKI"
Czarnyeniu

Postprzez CaponeAl » 2011-11-26, 22:20

Miałem kiedyś defila i dobrze go nie wspominam. Pomiędzy gryf a struny swobodnie można było rękę włożyć, więc aby grać trzeba było mieć imadło w dłoniach. :) No ale to może tylko mój egzemplarz taki był.
CaponeAl

Postprzez sierpniowa » 2012-05-04, 16:08

mam pytanie, czy do nauki gry powinnam kupić sobie nową gitare czy też może lepiej jest odkupić od kogoś używaną?
Hej ho..
sierpniowa

Postprzez CaponeAl » 2012-05-04, 22:07

Hm, to każdego indywidualny wybór. No i co ważniejsze, kwestia zasobności portfela.
Jeśli nie znasz się na gitarach i nie masz nikogo kto by Ci doradził (okiem fachowca ocenił konkretny egzemplarz) to lepiej celuj w sprzęt nowy i w dobrym sklepie muzycznym, gdzie będzie ktoś kto Ci doradzi a nie wepchnie najdroższą posiadaną gitarę.
Fakt w sprzęcie używanym większy jest wybór za mniejsze pieniądze, ale jeszcze raz podkreślę - kupując gitarę musisz się na tym znać żeby nie kupić podpałki do kominka, albo mieć kogoś kto Ci bezstronnie doradzi i uchroni przed klęską. :)
To tyle.
CaponeAl

Reklama