Dział dla początkujących basistów, wszystkie chwyty dozwolone

Postprzez explo32 » 2011-09-18, 20:58

Witam! To mój trzeci post na tym forum.

Potrzebuję pomocy. O ile dobrze myślę, gitara basowa powinna mieć strojenie EADG (z piątą struną HEADG). Niestety, okazało się, że moja gitara jest nastrojona na B/Dis/Gis/Cis/Fis i nie byłoby w tym problemu, żeby przestroić, gdyby nie to, że nie da się jej nastroić wyżej, albowiem jest to bezgłowy Steinberger z regulacją stroju u podstawy korpusu. „Śrubki” są podokręcane na maximum i nie da się ich dokręcić bardziej. Próbowałem nastroić do normalnego stroju, strojąc w dół, ale kończyło się na „latającym spaghetti” - nie dałoby się grać z takimi strunami :-o
Czy wobec tego jestem zmuszony do grania na jakimś niestandardowym stroju (np. ADGCF), czy kupić kapodaster, czy też oddać gitarę do lutnika? (czego wolałbym uniknąć)

I czy normalne jest, że piąta struna uderza o progi, gdy trzymam ją powiedzmy na szóstym progu?

EDIT: Pomoc okazała się niepotrzebna. Dzisiaj udało mi się już nastroić struny do normalnego stroju. Nie wiem, jak to się stało, ale temat zamykam. I wskazówka dla innych początkujących - niech się nie zrażają początkami ;)
Warwick Blue Cab 30.1 + Steinberger Spirit XT-25 BK
explo32

Szkoła na bas - Część 1Nauka gry na gitarze basowej
35,00 złCD + książka 44str. A4
Szkoła na bas - Część 2Nauka gry na gitarze basowej
35,00 złCD + książka 40str. A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów